Afgelopen weken heb ik diverse gesprekken gevoerd met ondernemers. Het werd snel duidelijk dat het over het algemeen goed gaat met deze bedrijven. Toch kwamen zij snel met vraagstukken over werkgeluk. Ik dacht, het gaat toch goed met jullie? Waarom dan tips over boeken en workshops die je werkgeluk een boost geven? Ik vroeg mag ik eens een vergadering van het management of team bijwonen? Dat mocht, als ik daarna mijn observaties wilde delen met aanbevelingen.
Ik werd uitgenodigd voor een team vergadering waar 6 mensen vertegenwoordigd waren. Er werd geopend met, “ik hoop dat wij het snel eens worden”, dan kunnen we weer snel verder. Iedereen had zich heel goed voorbereid en ingelezen in de stukken. Een sympathieke waardering hiervoor had mijns inziens op z’n plaats geweest. Hoe had het geweest als gezegd werd, ‘wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.’ Wat zouden we dan grootste dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een vergadering of management dag? Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego’s?
Het grootste deel van het werken in organisaties bestaat uit het nemen van beslissingen. En het zorgen dat mensen daar ook naar gaan handelen. De manier waarop een besluit tot stand komt, is niet altijd even effectief. Waardoor we gaan vertragen, zuchten en saboteren. Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Door grondiger besluiten neemt de daadkracht toe en binnen mijn ervaring ook ‘werkgeluk’.